Friss topikok

  • ILLED: :D:D:D Biztosan szentelt volt... B (2013.05.07. 10:45) Vége van a zajnak?
  • bogyora: @ILLED: köszi! naponta két adag vitamint eszik Janka: reggel elkéri Tőlem, du. meg Édesanyától... ... (2013.04.10. 14:35) most én!

Címkék

BKV

2014.01.23. 15:48 bogyora

Már lassan egy hete itt vagyunk, de semmi hírt nem adtam. Ennek oka nincs. Legfeljebb, hogy Jankával gyűrjük egymást itthon rendesen, nyugalmat az az 1-2 óra ad, amit alvással tölt.

Ja, a cím csak figyelemfelkeltés, a lényeg, hogy valamelyik nap azt mondja nekem: - Békávé változtatlak. - Csak nézte, hogy ezen mért röhögök annyira, és még kétszer elmondta. Ezek után aztán inkább felvilágosítottam, hogy békává; erre folytatta: - Jó, akkor lóvé változtatlak! - Hát így tesz minden nap lóvá...

Próbálok még vicces sztori után gondolni, de inkább csak hisztivel és dühöngéssel teltek az utóbbi napok. Persze röhögtem magamon, hogy este azon röhögtem, ahogy az itteni kislányok anyukája dühöng este, mert nem akar aludni a kisebbik, Olga...; pedig kb. egy órával előbb elaludt, mint Janka...

De meglepő módon szinte minden nap eddig sütött a nap; próbáltam is Jankával sétálni, de nem annyira sikerült..., mondjuk nem is olyan hangulatos, mint a Rajna partja...; egyébként babakocsival közlekedni elég szörnyű, és ezzel összefüggésben rájöttem, hogyan alakult ki a gazdasági válság Belgiumban: miután minden járdát leköveztek, ami értelemszerűen szétrázza a babakocsikat, vagy éppen csak elfogyott a kő, több százezer járdakő-rakó-mestert kellett elbocsátani!!! Ez talán így nem vicces, de ha megpróbálod eltolni a babakocsit az EP-ig, meg vissza, rájössz az elmélet zsenialitására!

Ráadásul Brüsszel tele van hegyekkel! Vagy inkább dombokkal. De elég meglepő volt, azt hittem, ez itt a Németalföld, ahol épp a tenger majdnem befolyik az utcákra. És senki nem beszél angolul, ha valaki mégis, azt viszont túl jól, és nem értem...


DSCF0024.JPG

Édesanya munkahelye, és mi

Szólj hozzá!

Címkék: Brüsszel Rajna

Megvilágosulva

2014.01.16. 23:45 vibornye

A plenáris ülés egy nagy jamboree, ami alatt mindenki kiszakadhat a szürke hétköznapokból. A napközbeni hihetetlen pörgés után az ember eltölthet akár három estét munkatársai körében, ha együtt foglalnak szállást. Nem kell hazarohannia munka után a családjához, hanem beülhet egy étterembe eltölteni Strasbourg gyönyörű belvárosában egy hamisítatlan elzászi Flammkuchen-t, utána desszertként elfogyaszthat egy Kugelhof-ot, mindezek mellé hideg Fischer sört ihat, és megvitathatja az Uniós választások lehetséges kampánystratégiáját, politikai kimenetelét, stb.

Ennek tudatában akad még valaki, aki nem érti, hogy miért is költöztetik rendületlenül az egész hóbelebancot időről-időre?

Szólj hozzá!

Címkék: buli kirándulás gyakorlat Straßburg

Strasbourg újratöltve

2014.01.15. 18:10 vibornye

A héten plenáris ülést tart az Európai Parlament, ennek örömére mindenki átköltözik négy napra. Ebben az épületmonstrumban kicsit nehezebben ismerem ki magam, de még egyszer sem tévedtem el. Érdekes, hogy a parlamentben egy 2-2,5 perces felszólalás már hosszúnak számít. Persze most választások előtt mindenki nyomul, hogy javítson a felszólalási statisztikán, úgyhogy simán ott ülnek éjfélig is ha kell. Na jó, nem mindenki, csak aki érdekelt a témában, és akkoriban szólal fel. Nálunk pl. fő szempont volt, hogy a főnök olyan témában beszéljen, ami este hét előtt porondra kerül.

Egyébként általában 30-szor elmondják ugyanazokat a szempontokat, de azért néha becsúszik egy-egy jól megírt felszólalás is. Pl. Göncz Kingát jól megtapsolták, illetve Morvai Krisztina felvetette, hogy ha már korlátozzuk a polgárok szabad áramlását, akkor korlátozzuk a tőke szabad áramlását is, mert akkor lesz igazán jó világ Magyarországon. Már-már kibújt a szög a zsákból, amikor valaki benyögte, hogy nem minden románnal és bolgárral van bajuk a briteknek, hanem azoknak csak egy kis csoportjával, aki nem képes beilleszkedni.

Mai nap tanulsága: csak a főnök tegezendő a képviselők közül!

Szólj hozzá!

Címkék: kirándulás gyakorlat főnök Straßburg

Ostende

2014.01.15. 17:46 vibornye

Hétvégén a másik gyakornokkal elmentünk Ostendébe, az Északi-tenger partjára, ami Brüsszeltől kicsit több, mint egy órányira van vonattal. 

Szép volt az idő, még sütött is, de annyira fújt a szél, hogy az már kicsit sok volt nekem. Csomót sétáltunk, estére teljesen belefáradtam a folyamatos politizálásba. Na jó, valószínűleg, ha a legtöbb dologban nem értettünk volna egyet, még jobban elfáradtam volna.

Vicces volt, hogy a vonat a flamand nyelvhatáron hirtelen elfelejtett franciául, és csak flamandul volt hajlandó mindent kiírni. Á, semmi nacionalizmus nincs itt kérem!

Szólj hozzá!

Címkék: kirándulás gyakorlat flamandok Ostende

Meló - újabb sztereotípiám összeomlása

2014.01.07. 23:54 vibornye

Eddig nem írtam alá titoktartási nyilatkozatot, de azért neveket igyekszem nem említeni.

Mikor említettem a házinéninek, hogy úgy jöttem ki, hogy nem igazán tudom, hogy kihez, azt mondta bátor vagyok. És azt is, hogy ne vegyek bérletet, mert nem biztos, hogy marad időm a munka mellett utazgatni. Hát igaza lett. 

A főnök rendes embernek tűnik, de azért neki sem tudnék huzamosabban dolgozni, ezt már az első nap láttam. (Lassan már azt érzem, hogy én vagyok túl válogatós?) Van egy pici irodája a tizenkettediken, mellette a két asszisztens szobája, ahol harmadikként lábatlankodok. A főnök bezárkózva tölti az idő nagy részét, az asszisztenseknek eltart egy ideig, míg rákészülnek, hogy akkor most benyitnak... Ennyi erővel Budapesten is lehetne.

A lány kedves, de már másfél éve itt van, szerintem nem tett neki jót. Hétfőn elhintette, hogy 9-től 6-ig van a munkaidő, de eléggé lerítt róla, hogy ez csak az elméleti megközelítés. Egyenlőre a célom, hogy 8 előtt el tudjak, jönni, különben bajos a kaja beszerzés... Az asszisztensek egyébként reggel 8-ra járnak, és este 8-kor még bőven ott vannak. Még nem mertem megkérdezni, hogy meddig, mert az is egy morális felelősség, mit képzelek, hogy 6-kor le akarok lépni, mikor ezek még este 10-kor is ott vannak?! Jobb, ha nem is tudom. Ráadásul a lány intézi a formalitásokat velem kapcsolatban, tehát extra feladatot jelentek számára, már önmagában ez olyan rossz érzés.

Mihez lehet most kezdeni? Előhozakodni nagy elméletemmel, melyet már korábban gondoltam ki az ilyen esetekre: ha 6-ig dolgozunk, akkor 5-kor bemegyek a főnökhöz, és megkérdezem, hogy van-e még valami aznap elintézendő dolog, mert ha nem, akkor most megírom 6-ig ezt meg ezt a jelentést, és elmegyek. - Mi az, hogy elmész? Amíg én itt vagyok, addig mindenki itt van.

Mit tehet ilyenkor az ember lánya? Amit egész kamaszkorában gyakorolt, és tökélyre fejlesztett: pofákat vág. Ez láthatóan meghatotta, mert két engedményt is tett: (1) ha kapcsolatot építek, akkor elmehetek hamarabb (!?!?!?!) (2) hétkor végül is elengedett, ami máris egy órával hamarabb van mint tegnap. HALADÁS!

Ja, és végül is egy szavam sem lehet, mert kötött a nevemre biztosítást a gyakornoki időmre, ami még lehet, hogy hasznos lesz, ha elkapom a bárányhimlőt Olától.

Szólj hozzá!

Címkék: gyakorlat főnök Brüsszel

Szállásom és sztereotípiám összeomlása

2014.01.07. 23:27 vibornye

Ezúttal elég kevéssel kiutazás előtt vált biztossá, hogy mely hónapokat töltöm itt (január-február), többek között ezért is eléggé aggasztott a szállásom. Németországban azért eléggé el voltunk kényeztetve. Igaz egy kicsi település, de a 50 négyzetméteres, kvázi különálló lakrészért fizettünk 450 eurót mindenestül, és a néni még egy csomó mindenben segített nekünk. Ja, és nem nekünk kellett keresgélni, hanem az egyetem segített. Itt a szűk keresztmetszetet a rövid táv és a gyerek jelentette, aminek eredményeként két nappal kiutazás előtt még nem volt szállásom. Aztán hirtelen kettő is lett, de kis füllentéssel az egyiket sikerült remélhetőleg veszteség nélkül visszamondani. (A gyerek mellé behazudtam egy kutyát is, ami aztán végképp több a soknál.) A lényeg, hogy egy kicsit messzebbi, különálló lakás helyett választottuk feleannyiért (=400 euró) a hat négyzetméteres szobát, ahol kb. mindent meg kell osztanom, de occó, és közelebb van.

A főbérlő egy lengyel nő, akinek (harmadik) férje Nigériában él, és van két gyerekük (7, 4 évesek), akik egymással franciául, anyukával lengyelül, apukával angolul társalognak. Jankát már nagyon várják, hogy kiérjen. A nő a Bizottságnál dolgozik. Eddig a fejemben egy sztereotípia élt a bizottságnak dolgozó emberekről, hogy az egy külön kaszt, ott az emberek annyi pénzt keresnek, amit már el sem tudnak költeni, stb. Ehhez képest, amikor odaadtam a kaukciót és az egyhavi bérleti díjat, a nő szinte azt éreztette, hogy most egy időre megmentettem az életüket. A ház egyébként egy tipikus elcseszett brüsszeli ház, ugyan új építésű, de kb. 30 négyzetméter alapterületű, három szinten. Olyan, mint a néni háza volt Remagenben, csak minden fele akkora. Teljesen átlagos ikeás, metrós, stb. bútorokkal felszerelve, a nő maga is bérlő benne. Erre futja egy bizottsági keresetből? Nap 10-12 órás gürizéssel még ki kell adjon egy szobát, hogy valahogy tengessék az életüket? Ezt a színvonalat azért Magyarországon is simán lehet hozni. Kevesebb fizetésből, kevesebb költéssel, de kevesebb gürizéssel, és az embernek a tágabb család (nem beszélve a házastársról) is a közelében van.

Szólj hozzá!

Címkék: karrier szállás Brüsszel

Brüsszelben

2014.01.07. 23:14 vibornye

Már harmadik napja itt tengetem az életem. Egyedül. Most úgy érzem, hogy egy kicsit jobb a helyzet. Már nem nyom össze ez az egész hatalmas monstrum, ami tavaly egy fiktív nemzetközi szervezetből vált hirtelen valósággá.

Szóval adtam még egy esélyt neki, mert tavaly novemberben eléggé nem annyira tetszett meg az alatt a három nap alatt, amit elkirándulgattam, pedig a város legmenőbb szállodájában laktam, és a legmenőbb ételeket ettem. Egy féléves gyakorlat talán sok lett volna a lelkemnek, nameg Gábor főnökének - teljesen jogosan! Ezúton is kifejezzük hálánkat ismételt rugalmasságáért! De lehet, hogy amúgy az életbe nem kerülnék be egy féléves gyakorlatra, tehát felesleges is volt nagylelkűen lemondani róla.

Szólj hozzá!

Címkék: szállás kirándulás Brüsszel

Párizsi kiruccanás

2014.01.07. 22:50 bogyora

IMG_00001474_hdr.jpg

Szuper lehetőségem támadt novemberben: barátnőm írt, hogy még egy hónapot kint marad Párizsban, viszont a szobatársa nem, ezért ha gondolom, meglátogathatom, és aludhatok a Balassi Intézetben vele. Király! Gondoltam. És az is lett.

Szuper időnk volt.

Szuper kísérőm volt.

Szuper helyeket láttam, kb. ingyen.

Szuperül éreztem magam.

Leszámítva egy-két dolgot, pl. hogy baromi drága, még Németországhoz viszonyítva is, illetve, hogy az első 10 percben átvertek kb. 4 ezer forinttal... Tanulópénznek végül is belefért, leesett, hogy ez nem a mi kis biztonságos Budapestünk.

DSCF0130.JPG

Nagyon tetszettek a házak - kívülről! -, most már tudom, hogy miért hívják a francia erkélyt francia erkélynek. Ezen kívül az is nagy tetszett, hogy rengeteg olyan utca van, ahol a járda és az úttest között fasor van. Mint pl. az Andrássy út, Falk Miksa utca, Nagykörút egy része, stb. persze talán már otthon is kezdenek erre figyelgetni, de van még hova fejlődni.
A metró is szimpatikus, ha csak arra gondolok, hogy kvázi levitték a villamos hálózatot a föld alá, és csináltak belőle kéregvasutat. Tehát messze nem olyan mélyen, messze nem olyan monumentális építkezésekkel, ezért nem kell hozzá nagy elhatározás és 10 perc hogy le- és feljussak a metróból. Ha viszont arra gondolok, hogy az összes hajléktalan leköltözik télire, amitől iszonyatosan büdös, és amúgy is rettentően koszos, ezen kívül egy csomó helyen tök igénytelen burkolat van, ha van egyáltalán, akkor már nem rajongok annyira a metrózásért. Nem beszélve arról, hogy kb. minden metrón utazik legalább egy magában ordibáló őrült, akiről simán el lehet képzelni, hogy egy potenciális lövöldöző vagy öngyilkos merénylő.

DSCF0139.JPG

Külön hálás vagyok, hogy bemehettem a Pompidou-ba is, ahol próbálták magyarázni, én pedig próbáltam megérteni a kortárs művészetet. Voltak egész jó leírások, de amikor azzal jöttek, hogy X.Y. festő életművének Z. szakaszára eltávolított munkáiról mindent, mely azokat felismerhetővé, értelmezhetővé teszi, szóval akkor éreztem, hogy ők is erősen vakaróznak, hogy ez most mi akar lenni. Egyik kedvencem a három hatalmas hófehér vászon volt, "Sans Titre" címmel. Azért ha egyszer kőgazdag leszek, veszek magamnak egy Henri Valensi festményt.

DSCF0116.JPG

Szólj hozzá!

Címkék: közlekedés kirándulás Párizs

süti beállítások módosítása